Project 05/47

De Bund

Rotterdam

Het verhaal achter De Bund

Van landelijk dorp naar zeemansbuurt tot dynamisch stadsdeel vol nieuwe woningen. Schiereiland Katendrecht verandert, met behoud van het authentieke karakter, dankzij diverse nieuwbouwontwikkelingen en transformaties tot een aantrekkelijke woon- en werkomgeving. De Bund vormt, samen met andere nieuwbouwplannen, de verbinding naar het vaste land en het toekomstige Rijnhavendistrict. Een plek waar verschillende werelden elkaar ontmoeten in een levendige buurt vol kwaliteit. Op deze bijzondere locatie voegt De Bund een groot aantal betaalbare woningen toe, met een architectuur die verwijst naar de rijke historie.

De Bund in getallen

482
appartementen in totaal
203
huurwoningen
279
koopwoningen
40 %
betaalbare woningen
2
daktuinen
940
stallingsplaatsen voor fietsen
De Bund Rotterdam Bpd Bouwfonds Gebiedsontwikkeling
Veel betaalbare woningen op aantrekkelijke locatie

De Bund maakt een statement. Door middel van bijzondere architectuur, die - met een ontwerp dat gebaseerd is op een loods en een silo - refereert aan het verleden. Maar ook met het ruime aandeel betaalbare woningen, op deze aantrekkelijke locatie. Bewoners van De Bund krijgen waar voor hun geld. Elke woning heeft een goed balkon en beide woontorens zijn voorzien van een collectieve daktuin met bijbehorende binnenruimtes. De twee daktuinen zijn met elkaar verbonden door een loopbrug. Doordat er in de plinten meer dan 2.000 m2 voor onder meer detailhandel en horeca komt, wordt dit gegarandeerd een levendige plek.

Met twee mooie woontorens en hun winkelplinten dragen wij bij aan een betaalbare, levendige en duurzame stad. Daar ben ik trots op
Rene Schepers Bpd Bouwfonds Gebiedsontwikkeling
René Schepers
Gebiedsontwikkelaar
Mail René Schepers

De ontwikkeling van De Bund

De Bund is een schoolvoorbeeld van hoe je samen meer kunt bereiken. Van Wijnen en BPD voegen twee naast elkaar gelegen percelen samen. De bundeling van krachten, kennis en kunde maakt het mogelijk om de betaalbare woningvoorraad te verrijken.

Naast de samenwerking met de bouwpartners voor betaalbaar wonen wil BPD ook van betekenis zijn in de gebiedsopgave. Contact met andere marktpartijen in dit gebied zorgt voor een uitgebalanceerde afstemming van het gebruik van de plinten. Dit maakt het gebied nog aantrekkelijker om te wonen, werken en winkelen.

Op een centrale locatie biedt De Bund woningen met een mooie architectuur, met maar liefst 40% middenhuur- en betaalbare koopwoningen. Daarmee levert dit project een substantiële bijdrage aan betaalbare woningen in de stad.

BPD wil betaalbare woningen ontwikkelen. Goede samenwerkingspartners en beleggers helpen daarbij. De middenhuurwoningen worden naar verwachting afgenomen door BPD Woningfonds. In De Bund komen ook nog eens 82 woningen in het betaalbare koopsegment. Een significante bijdrage aan de betaalbare woningvoorraad van Rotterdam.

Duurzaamheid kent binnen De Bund meerdere gezichten. Zowel in de woningen als op sociaal vlak en op het gebied van mobiliteit worden extra stappen gezet.

De appartementen maken gebruik van stadsverwarming en zijn dus gasloos. De mogelijkheid om op deze wijze ook te koelen, is nog in onderzoek. De Bund is verder voorzien van zonnepanelen en groene daken. Ook de daktuinen voegen groen toe aan deze stedelijke omgeving, terwijl ze als ontmoetingsplaats tegelijkertijd bijdragen aan sociale duurzaamheid. De beperkte aanwezigheid van parkeerplaatsen en de ruim bemeten fietsenstalling vormen een stimulans om gebruik te maken van de alternatieve mobiliteit die in het gebied aanwezig is, in de vorm van onder meer deelmobiliteit en het OV.

De Bund Rotterdam Bpd Bouwfonds Gebiedsontwikkeling

Als je deelt krijg je meer. Dat is de kracht van De Bund. De bundeling van krachten, kennis en kunde maakt het mogelijk om de betaalbare woningvoorraad te verrijken.

Ontdek het gebied

Onze partners

Onze partners aan het woord
Vanaf dag een ben ik bij deze ontwikkeling betrokken. Gezien de complexiteit in het gebied, met stakeholders met uiteenlopende belangen, hebben we veel bereikt. Als ontwikkelcombinatie nemen BPD en Van Wijnen verantwoordelijkheid en pakken we door in onzekere tijden. Samen bieden we oplossingen voor gebiedsbrede en projectspecifieke uitdagingen. We zetten samen alles op alles om op Katendrecht voor de ‘Rotterdammers’ een aantrekkelijk en levendig woon-, werk-, winkel- en verblijfsgebied te maken
Martijn Bus
Projectontwikkelaar Van Wijnen

Op de hoogte blijven van ons werk?