Project 10/47

De Sax

Rotterdam

Het verhaal achter De Sax

Op het scharnierpunt van de Rotterdamse Wilhelminapier en het nog te dempen deel van de Rijnhaven, verrijst De Sax. Op de kades van de oude stadshaven bevindt zich straks een hoogstedelijk woonconcept dat zich kenmerkt door intensief en meervoudig ruimtegebruik, in de nabijheid van hoogwaardig openbaar vervoer. Het complex heeft een vloeroppervlak van ruim 96.000m². Het biedt ruimte aan 912 woningen, publieke en private ontmoetingsruimten, daktuinen en een stalling voor auto’s en fietsen. Hiermee heeft het bouwperceel van slechts 2.560 m² de hoogste woningdichtheid van Nederland. De stalling, voor slechts 350 auto’s en bijna 2.000 fietsen, zet in op de mobiliteitstransitie en nodigt bewoners uit tot bewegen. Het innovatieve, compacte en volautomatische parkeersysteem voor auto’s vormt een Nederlandse primeur voor openbare parkeergarages.

De Sax in getallen

180
meter hoog woongebouw
912
appartementen in totaal
285
betaalbare appartementen
2
daktuinen
700 m2
commerciële ruimte
1.987
stallingsplaatsen voor fietsen
De Sax Rotterdam Bpd Bouwfonds Gebiedsontwikkeling
De Sax: typisch Rotterdams wonen

Het team van architect Jacob van Rijs (MVRDV) is er in geslaagd om binnen het hoogstedelijk concept een prettige, eigen leefwereld te creëren. Tussen de voordeuren van de woningen en het openbare domein van de stad is een uitgebreid geheel van collectieve ruimten ontworpen. Deze hoogwaardige en kwalitatief vormgegeven plekken verleiden de bewoners van De Sax tot ontmoeting en interactie. Zien en gezien worden, dat draagt bij aan de gemeenschapszin en kwaliteit van leven. Het woonconcept verhoogt bovendien de bewegingsvrijheid en zorgt ervoor dat je niet persé de stad in moet om onder de mensen te zijn.

De Sax is een vernieuwend leefconcept, waar hoogstedelijk wonen en de menselijke maat subtiel in harmonie zijn
Paul Becht Bpd Bouwfonds Gebiedsontwikkeling
Paul Becht
Ontwikkelingsmanager
Mail Paul Becht

De ontwikkeling van De Sax

De Sax in beeld

De Sax Rotterdam Bpd Bouwfonds Gebiedsontwikkeling
De Sax Rotterdam Bpd Bouwfonds Gebiedsontwikkeling
De Sax Rotterdam Bpd Bouwfonds Gebiedsontwikkeling
De Sax Rotterdam Bpd Bouwfonds Gebiedsontwikkeling
De Sax Rotterdam Bpd Bouwfonds Gebiedsontwikkeling
De Sax Rotterdam Bpd Bouwfonds Gebiedsontwikkeling
De Sax Rotterdam Bpd Bouwfonds Gebiedsontwikkeling
De Sax Rotterdam Bpd Bouwfonds Gebiedsontwikkeling

Van de 912 woningen in De Sax is ruim 30% betaalbaar. Niet eerder op de Wilhelminapier was betaalbaar wonen zo bereikbaar voor een- en tweepersoonshuishoudens die graag in de stad willen wonen.

De Sax telt 285 betaalbare woningen, waaronder 133 middenhuurappartementen en 108 koopappartementen onder de NHG-grens. Ook zijn er 44 zogenaamde co-living appartementen. Deze driekamerwoningen van ruim 85 m² hebben een gezamenlijke living met buitenruimte en gescheiden slaapkamers en sanitaire ruimten. De bewoners maken gebruik van diverse deelvoorzieningen. Denk aan collectieve huiskamers, daktuinen, studieruimten, een wasserette, een klusplaats en een panoramaterras op 100 meter hoogte.

Duurzaamheid speelt een grote rol in De Sax. Het hoogstedelijke concept staat garant voor intensief en duurzaam ruimtegebruik. Er is ruimte voor vergroening in de omliggende openbare ruimten.

De vergroening in de omringende openbare ruimte wordt doorgezet op de daktuinen van De Sax. Deze aangename verblijfsgebieden nodigen uit tot ontmoeting. Met de andere ontmoetingsruimten dragen zij bij aan de binding tussen bewoners. Het sociale concept van De Sax vormt de basis voor een toekomstbestendig en daarmee duurzaam gebruik van het gebouw. Het beperkte aantal parkeerplaatsen voor auto’s speelt in op de transitie naar het gebruik van fiets en openbaar vervoer.

De Sax Rotterdam Bpd Bouwfonds Gebiedsontwikkeling

Bewoners van De Sax dragen bij aan het jazzy ritme van het Rotterdamse stadshart op Zuid.

Ontdek het gebied

Onze partners

Onze partners aan het woord
Rotterdam heeft al een fraaie collectie hoogbouw, dat geldt zeker voor de Wilhelminapier. De Sax is een eigenzinnige toevoeging daarop: een zilverkleurig gebouw dat uit twee woontorens bestaat die beneden zijn verbonden in de plint, boven door een goudkleurige balk met een collectief dakterras. Met het silhouet van een saxofoon heeft het gebouw een eigen identiteit. Vanuit verschillende hoeken zorgt lichtval op de gevel voor steeds een ander effect waardoor dit gebouw subtiel meekleurt met de omgeving
Jacob van Rijs
Architect en partner MVRDV
De Sax is een uniek concept als het gaat om de combinatie van exclusief stedelijk wonen en voorzieningen voor de gehele stad. Met trots pakken wij deze gebiedsontwikkeling op om bij te dragen aan de verdere ontwikkeling van de stad Rotterdam met zijn geprezen internationale allure
Hans Bootsma
Directeur Projectontwikkeling Synchroon

Op de hoogte blijven van ons werk?