Slimmer wonen, werken en leven om steden betaalbaar te houden
Steeds meer mensen trekken naar de stad. Een trend die niet alleen in Nederland zichtbaar is, maar ook wereldwijd. Er ontstaat een situatie waarbij de vraag groter is dan het aanbod, met verstrekkende gevolgen voor de betaalbaarheid. De prijzen in populaire steden stijgen hard en daaraan lijkt nog geen einde te komen. De verstedelijksopgave van de toekomst gaat dan ook gepaard met de noodzaak om te verdichten. Eén van de denkbare scenario’s om tegemoet te komen aan de wens van binnenstedelijk wonen is hoogbouw. Op deze manier kunnen er meer betaalbare woningen op de meest gewilde plekken worden gerealiseerd.
"We moeten het hebben over onbetaalbaarheid"
Harm Janssen, directeur regio Noord-West over betaalbaarheid en de overspannen woningmarkt. In de video legt hij het probleem bloot en noemt hij een aantal mogelijke oplossingsrichtingen. Lees ook zijn blog over betaalbare woningen.
Rabobank en BPD richten eind 2019 BPD Woningfonds op. Een uniek woningfonds in Nederland dat volledig bestaat uit betaalbare, duurzame, nieuwbouw huurwoningen voor huishoudens met een middeninkomen.
Achtergronden, facts & figures, visies, ambities en uitdagingen; in BPD Dossier over betaalbaarheid wordt het onderwerp van alle kanten belicht. Waar liggen de oplossingen voor betaalbaar wonen?
De woningmarkt is in sommige delen van Nederland aan het droogkoken en daarmee dreigt de doorstroming van woningzoekenden tot stilstand te komen. De forse stijging van de verkoopprijzen leidt er in gemeenten als Amsterdam en Utrecht toe dat er minder woningen worden verkocht. Er is eenvoudigweg geen aanbod meer voor de enorme vraag. Dat effect wordt nu ook landelijk waarneembaar. In 2018 zijn voor het eerst in heel Nederland minder woningen verkocht. In 75% van de gemeenten daalde het aantal verkopen. In 2017 was dat nog andersom.