Project 45/47

De Markiezaten

Bergen op Zoom

Het verhaal achter De Markiezaten

Aan de zuidzijde van Bergen op Zoom wordt de nieuwe wijk De Markiezaten gerealiseerd op de overgang naar de Brabantse Wal. Deze nieuwbouwwijk bestaat uit verschillende deelwijken: De Meander, De Wal, Terpen en De Zuidrand. Wijken met ieder een eigen woonsfeer en identiteit. Wonen in De Meander betekent wonen rondom water. Wijk De Wal ademt nostalgie uit met woningen in jaren 30-stijl. De wijk kenmerkt zich door veel groen, ruimte en water. Natuurgebied Dal van de Molenbeek en de Augustapolder liggen op een steenworp afstand. De Meander is al deels gereed en heeft een breed aanbod aan voorzieningen zoals een brede school, een groot sportpark, een supermarkt en een gezondheidscentrum.

De Markiezaten in getallen

800
woningen
84
hectare totale oppervlakte
35
middeldure huurwoningen
3
fasen met deelprojecten
BPB nieuwbouw voor jong stel
Actief buitenleven

De 2 belangrijkste uitgangspunten in De Markiezaten zijn 'actief' en 'buitenleven'. Dat betekent dat groen, water en ruimte centraal staan in deze nieuwbouwwijk. De natuurlijke kwaliteiten van de Augustapolder zijn zichtbaar, beleefbaar en voelbaar. Dit is gecombineerd met een ruime keuze aan voorzieningen in de omgeving en de goede bereikbaarheid van de wijk.

Met de unieke wijken, een natuurgebied in de achtertuin en alle voorzieningen van Bergen op Zoom dichtbij, is er voor iedereen een thuis te vinden in De Markiezaten

De ontwikkeling van De Markiezaten

De Markiezaten Bergen Op Zoom BPD 000
De Markiezaten Bergen Op Zoom BPD 001
De Markiezaten Bergen Op Zoom BPD 002

Alle 2 onder 1 kapwoningen krijgen een eigen lucht/water warmtepomp. Deze regelt op duurzame wijze het warme water én de vloerverwarming in de woning. Op de daken van alle rij- en hoekwoningen komen standaard zonnepanelen die het zonlicht omzetten in extra elektriciteit. Dit is gunstig voor zowel het milieu als voor de maandelijkse elektriciteitsrekening van de bewoners.

De wijk bestaat uit zowel koop- als huurwoningen. Bouwbedrijf BAM Wonen zorgt voor de bouw van 35 huurwoningen voor BPD Woningfonds in de wijk De Meander.

De Markiezaten Bergen Op Zoom BPD 006

De Markiezaten heeft een totale oppervlakte van circa 84 hectare, waarvan 80 hectare land en 4 hectare water. De gemiddelde dichtheid van adressen bedraagt 1.878 adressen per km2. In de omgeving van De Markiezaten wonen 315 huishoudens.

Ontdek het gebied

Onze partners

We kregen steeds vaker de vraag of er ook rij- en hoekwoningen kwamen in deze mooie wijk. We hebben geluisterd naar die wens en besloten een deel van het eerdere plan met vrijstaande woningen en 2 onder 1 kapwoningen aan te passen. Met betaalbare rij- en hoekwoningen in dezelfde traditionele stijl, maar wel duurzaam met kunststof kozijnen, overal vloerverwarming én zonnepanelen. Op die manier dragen we bij aan het maken van een gezonde leefomgeving
Stef Jaske
Regiodirecteur Heijmans

Op de hoogte blijven van ons werk?