World Food Center
EdeHet verhaal achter World Food Center
Het voormalige kazerneterrein Maurits-Zuid in Ede wordt de komende jaren getransformeerd tot het World Food Center - dé plek voor consumenten, bedrijven, kennisinstellingen en overheden voor alles op het gebied van voeding. Het World Food Center staat in nauwe verbinding met Universiteit Wageningen, Ede en Food Valley. Het World Food Center wordt een levendig gebied waar wonen, werken en recreëren hand in hand gaan. Het gebied is 28 hectare groot en is aan 1 zijde omgeven door het Sysseltse bos - een uitgestrekt natuurgebied ten oosten van Ede. Tussen de Sysselt en het levendige hart van het World Food Center wordt een woonwijk gebouwd die uit ongeveer 800 woningen bestaat. Het gebied vormt het ideale vestigingsklimaat voor innovatieve (agri-)foodbedrijven, organisaties en kennisinstellingen die samen willen bouwen en werken aan oplossingen voor een gezonde toekomst.
World Food Center in getallen
Hybride woonwerkomgeving
BPD heeft al meerdere voormalige kazerneterreinen in Ede getransformeerd tot woongebied. Het aandeelhouderschap in World Food Center Development is een logische vervolgstap. Samen met ondernemingen GREEN Real Estate en Van Wijnen vormt BPD de ontwikkelende vennootschap World Food Center Development. Deze vennootschap is verantwoordelijk voor de gebiedsontwikkeling, het wonen en de realisatie van het Food Innovation District.
De ontwikkeling van World Food Center
Duurzaam
Een van de eerste te ontwikkelen gebieden van het World Food Center is de woonwijk De Veluwse Proeftuin. Geheel volgens de visie van de gemeente Ede, en de kernwaarden van het World Food Center, wordt dit gebied natuurinclusief ontwikkeld.
De Veluwse Proeftuin wordt een gebied waar luxe wonen, op een bescheiden, pure manier, centraal staat. De nabijgelegen Veluwe en het Sysseltse bos flankeren deze nieuwe wijk. Door gebruik van natuurlijke materialen en kleuren voegen de huizen en appartementen zich in het landschap. In de toekomst maken bewoners hier gebruik van een gemeenschappelijke tuin waar ze fruit, groenten en kruiden kunnen kweken.
Voor een natuurinclusief ontwerp en -bouw worden de mogelijkheden van daken en gevels zo veel mogelijk benut, zodat er groene daken en gevels ontstaan. De appartementengebouwen zijn voorzien van verticale tuinen. In de zomer zorgen deze voor verkoeling, van het gebouw zelf en van de hele wijk. In de wintermaanden houden de verticale tuinen de warmte in het gebouw juist vast. Om de biodiversiteit in het gebied te stimuleren, is er in het ontwerp van de gebouwen rekening gehouden met ruimten waar vogels en insecten zich kunnen nestelen. De groene groeigemeente Ede, die steeds meer inwoners uit de Randstad trekt, heeft hiermee bijzondere nieuwbouw binnen haar grenzen gekregen.
Natuurinclusief (ver)bouwen is een van de specifieke elementen in het World Food Center. De verticale tuinen van het appartementengebouw maken de omgeving nog groener. Bewoners hebben individueel en collectief de mogelijkheid om groenten en fruit te verbouwen. Op deze wijze brengt BPD innovaties naar het grote publiek.
Ontdek het gebied
Multifunctionaliteit staat voorop
We zijn heel blij dat we samen met BPD en van Wijnen op deze unieke locatie zo’n mooie transformatie realiseren. Juist op deze plek komt dat waar Green voor staat bij elkaar: respect voor dat wat er al is, een hybride woon-werk-locatie ontwikkelen die in verbinding staat met de omgeving en een ontwikkeling die antwoord geeft op de veranderende behoeften in de samenleving
Het ambitieniveau rondom deze natuurinclusieve ontwikkeling en transformatie ligt hoog. Wonen, werken én beleving worden samengebracht, waarbij actuele thema’s als verantwoord voedsel en de natuur de hoofdrol spelen. De woningen worden letterlijk één met de natuur en het landschap behoudt de hoofdrol. Zo krijgt de historie van deze prachtige plek weer een mooie toekomst: een bruisend nieuw stadsdeel in Ede