BPD Magazine #21
Woningbouw als instrument voor duurzame stedelijke ontwikkeling
Ruimtelijke ontwikkeling, woningbouw, mobiliteit, duurzaamheid en leefbaarheid: op gemeentelijk bestuursniveau komt alles samen. Hoe passen Nederlandse en Duitse gemeentebestuurders woningbouw en gebiedsontwikkeling als bestuursinstrument toe en hoe navigeren zij binnen regionale en nationale krachtenvelden om hun doelen te bereiken? Twee burgemeesters van een middelgrote stad, Jan Nieuwenburg uit het Noord-Hollandse Hoorn en Jan Lindenau uit het Noord-Duitse Lübeck, staan voor vergelijkbare uitdagingen en spreken over hun werkwijzen.
Inclusieve participatie voor betere plannen
Wie bouwt of ontwikkelt in de openbare ruimte, moet belanghebbenden betrekken in het voortraject. Dat is sinds de invoering van de Omgevingswet verplicht. Hoe zorg je ervoor dat participatie méér wordt dan een 'moetje' en dat ook minder voor de hand liggende groepen worden betrokken?
Achter in BPD Magazine vindt u een themadossier met verdieping op een actueel thema. Lees in #21 alles over biobased bouwen.
De omgevingswet: eenvoudig beter?
'Een zegen voor de mensheid.' Zo typeerde de toen verantwoordelijke minister Hugo de Jonge de Omgevingswet, die na een jarenlange parlementaire en juridische weg op 1 januari 2024 eindelijk van kracht werd. Het proces van vergunningen aanvragen moest sneller, beter en duidelijker. Of dat echt lukt, is nog niet met zekerheid te zeggen. Wel is het tijd voor een verkennend rondje langs de velden. Wat zijn de ervaringen? Moet er iets anders? Kan het (nog) beter?
Sociaal is lokaal
Caroline Nevejan, Chief Science Officer bij de gemeente Amsterdam en bijzonder hoogleraar Designing Urban Experience aan de Universiteit van Amsterdam, is blij met de nieuwe EU-wetgeving die bedrijven dwingt verantwoordelijk om te gaan met hun impact op mens, milieu en bestuur. Deze wetgeving kan volgens Nevejan een gamechanger voor steden zijn.