BPD Magazine #21

In BPD Magazine editie #21 leest u onder andere over de eerste ervaringen van drie experts met de nieuwe Omgevingswet en een achtergrond artikel over inclusieve participatie. De burgemeester van Hoorn en het Duitse Lübeck gaan in gesprek over duurzame stedelijke ontwikkeling en bijzonder hoogleraar Caroline Nevejan deelt haar visie op nieuwe duurzame EU-wetgeving. In het themadossier over biobased bouwen vindt u alles over ecologisch verantwoorde bouwmaterialen. Geïnteresseerd? Een aantal artikelen is hieronder alvast voor u uitgelicht. Wilt u meer lezen? Meld u onderaan deze pagina aan en ontvang BPD Magazine voortaan gratis op uw deurmat.
  • Publicatiedatum: 7 oktober 2024
BPD Magazine ook ontvangen?
Burgemeesters Vierkant
Woningbouw als instrument voor duurzame stedelijke ontwikkeling

Ruimtelijke ontwikkeling, woningbouw, mobiliteit, duurzaamheid en leefbaarheid: op gemeentelijk bestuursniveau komt alles samen. Hoe passen Nederlandse en Duitse gemeentebestuurders woningbouw en gebiedsontwikkeling als bestuursinstrument toe en hoe navigeren zij binnen regionale en nationale krachtenvelden om hun doelen te bereiken? Twee burgemeesters van een middelgrote stad, Jan Nieuwenburg uit het Noord-Hollandse Hoorn en Jan Lindenau uit het Noord-Duitse Lübeck, staan voor vergelijkbare uitdagingen en spreken over hun werkwijzen. 

De gemeente zelf kan niet altijd als opdrachtgever optreden, maar moet wel goede voorwaarden voor gebiedsontwikkeling scheppen
Jan Lindenau
Burgemeester van Lübeck
Inclusieve Participatie Bpd Bouwfondsontwikkeling
Inclusieve participatie voor betere plannen

Wie bouwt of ontwikkelt in de openbare ruimte, moet belanghebbenden betrekken in het voortraject. Dat is sinds de invoering van de Omgevingswet verplicht. Hoe zorg je ervoor dat participatie méér wordt dan een 'moetje' en dat ook minder voor de hand liggende groepen worden betrokken?

Kennis over de haarvaten van een wijk ligt bij anderen, niet bij de gemeente
Gabriël de Graauw
Participatieadviseur Omgevingswet gemeente Eindhoven
Biobased Bouwen Bpd Bouwfonds Gebiedsontwikkeling

Achter in BPD Magazine vindt u een themadossier met verdieping op een actueel thema. Lees in #21 alles over biobased bouwen.

Omgevingswet Bpd Bouwfonds Gebiedsontwikkeling
De omgevingswet: eenvoudig beter?

'Een zegen voor de mensheid.' Zo typeerde de toen verantwoordelijke minister Hugo de Jonge de Omgevingswet, die na een jarenlange parlementaire en juridische weg op 1 januari 2024 eindelijk van kracht werd. Het proces van vergunningen aanvragen moest sneller, beter en duidelijker. Of dat echt lukt, is nog niet met zekerheid te zeggen. Wel is het tijd voor een verkennend rondje langs de velden. Wat zijn de ervaringen? Moet er iets anders? Kan het (nog) beter? 

Er gaan geen dingen faliekant verkeerd. En de omgevingswet maakt maatwerk mogelijk
Annemarie Mulder
Hoofd bouw- en woningtoezicht bij de gemeente Rotterdam
Caroline Nevejan Bpd Bouwfonds Gebiedsontwikkeling
Sociaal is lokaal

Caroline Nevejan, Chief Science Officer bij de gemeente Amsterdam en bijzonder hoogleraar Designing Urban Experience aan de Universiteit van Amsterdam, is blij met de nieuwe EU-wetgeving die bedrijven dwingt verantwoordelijk om te gaan met hun impact op mens, milieu en bestuur. Deze wetgeving kan volgens Nevejan een gamechanger voor steden zijn. 

Klimaatverandering is een optelsom van het gedrag van mensen binnen ontelbare lokale contexten
Caroline Nevejan
Chief Science Officer bij gemeente Amsterdam en bijzonder hoogleraar Designing Urban Experience aan de Universiteit van Amsterdam

Trekroutes voor dieren

Wildgangen Natuurlijke Trekroutes Bpd Bouwfonds Gebiedsontwikkeling
Op het Australische Christmas Island wordt er alles aan gedaan om tientallen miljoenen rode krabben een vrije doorgang te geven naar de kust. Met hulp van oversteekplaatsen krijgen de dieren vrij baan.
Wildgangen Natuurlijke Trekroutes Bpd Bouwfonds Gebiedsontwikkeling
Dankzij een groep stedelijke imkers kunnen de bijen van Oslo veilig door de stad vliegen. Groene daken, weelderige parken en strategisch geplaatste bijenkorven maken het voor de bijen mogelijk om bijna overal in Oslo rustplaatsen en voedsel te vinden.
Wildgangen Natuurlijke Trekroutes Bpd Bouwfonds Gebiedsontwikkeling
Ecoduct de Woeste Hoeve bevindt zich op de Veluwe en helpt wilde dieren zoals dassen, zwijnen en herten veilig oversteken. In Nederland staan deze natuurvriendelijke bouwwerken inmiddels op zo'n 80 plaatsen.
Wildgangen Natuurlijke Trekroutes Bpd Bouwfonds Gebiedsontwikkeling
Het Terai Arc Landscape verbindt een dozijn beschermde natuurgebieden in Nepal en India en is als internationale wildgang onmisbaar voor de biodiversiteit.
Wildgangen Natuurlijke Trekroutes Bpd Bouwfonds Gebiedsontwikkeling
Een panter in het Babcock Ranch reservaat, dat deel uitmaakt van de Florida Wildlife Corridor. Een gebied van bijna 18 miljoen hectare dat door de staat beschermd wordt.
Wildgangen Natuurlijke Trekroutes Bpd Bouwfonds Gebiedsontwikkeling
Deze vistrap bij de Duitse stad Koblenz vormt een wildgang voor vissen die vanuit de Moezel stroomopwaarts naar de Rijn trekken.
Wildgangen Natuurlijke Trekroutes Bpd Bouwfonds Gebiedsontwikkeling
Dit ecoduct verbindt meerdere natuurgebieden in Midden-Drenthe. Hierdoor kunnen diverse dieren, waaronder de das, adder, bunzing, hermelijn, levendbarende hagedis, ringslang en loopkevers veilig oversteken.

BPD Magazine ontvangen?